Studenti diplomskog studija strojarstva su u sklopu terenske nastave 24.5.2023. posjetili tvrtke Končar električna vozila u Zagrebu te tvrtku Klimaoprema d.o.o. u Samoboru. U tvrtkama su se upoznali s njihovim proizvodima, razvojem te tehnologijama koje se koriste za izradu i proizvodnju vlastitih proizvoda.

U tvrtki Končar električna vozila studenti su se upoznali s vlakovima i tramvajima koji su razvijeni u samoj tvrtki te s nekoliko budućih projekata nakon čega su obišli pogon u kojem se gradi nekoliko vrsta vlakova kao i dio u kojem se obavljaju projekti modernizacije.

U tvrtki Klimaoprema d.o.o. studentima su predstavljena inovacijska rješenja i proizvodi koje razvija tvrtka, u dijelovima čistih soba za farmaceutsku industriju, medicinu itd, konstrukcijski HVAC projekti te istraživački dio simuliranja i modeliranja strujanja zraka i medija u njihovim proizvodnim rješenjima i projektima. Uz prezentacijski dio studenti su obišli proizvodnju te dio koji se bavi razvojem vlastitih specijaliziranih strojeva te laboratorijskim ispitivanjem simuliranih procesa.